Εξουσία και χρήμα

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χρήμα αλλά καμία εξουσία -ευρύτερα κοινωνική. Πολλοί από αυτόύς για κερδοσκοπικούς λόγους  μπορούν ακόμα
και να χάσουν και την όποια αξιοπρέπεια έχουν.

Αντίθετα δεν νοείται εξουσία χωρίς να ακολουθείται από χρήμα. Εκτός από μία εξαίρεση, όταν την εξουσία την παίρνουν οι πολίτες.

Είναι η κύρια διαφορά τους. Στην πρώτη περίπτωση ο άνθρωπος ακολουθεί και χειραγωγείται. Λαμβάνει εντολές και εκτελεί. Με το αζημίωτο φυσικά.

Στην δεύτερη η επίτευξη του στόχου της απόκτησης εξουσίας, δίνει στο άτομο διπλό πλεονέκτημα. Είναι σε θέση να χειρίζεται ανθρώπους και να έχει απολαβές μεγαλύτερες των υπηρεσιών που προσφέρει. Βέβαια για κάποιους το πρώτο αρκεί. Αφού η εξουσία προσελκύει άτομα με διαταραγμένες προσωπικότητες κατά κύριο λόγο. Και όσοι αντίθετα την κατέκτησαν με αγνές προθέσεις, τους διήφθειρε ανεπανώρθωτα.

Δεν είναι τυχαίο πως γίνεται εμμονή. Βρίσκεσαι στην κορυφή υπηρετώντας την όποια ματαιοδοξία έχεις. Κατακτάς κάποιου είδους αθανασία. Ίσως μπορείς να σκεφτείς πως θα σε αναφέρουν σε κάποια χρόνια σε κάποια σχολιαρόπαιδα σαν μέρος της ένδοξης Ιστορίας.

Κάποιοι συνήθως το πληρώνουν όλο αυτό και δεν είναι άλλοι από τον απλό λαό, που ίσως άθελα, ίσως από φόβο ακολουθεί πιστά της οδηγίες του ενός. Του εκλεκτού.

Ίσως οι μάζες δεν έχουν να πράξουν τίποτα άλλο από το να σταματήσουν να δίνουν χρήμα με οποιονδήποτε τρόπο στους εξουσιαστές τους. Ιδιαίτερα όταν οι τελευταίοι καταχράζονται τα δικαιώματα που τους έχουν δωθεί. Είναι ο κρίκος της αλυσίδας που είναι πιο ευάλωτος.

goya.shootings-3-5-1808