Μεγάλες απάτες: Κοινή γνώμη

Εργαλείο χειραγώγησης των σκεπτόμενων κατά βάση ανθρώπων με επίκληση στο ένστικτο της επιβίωσης σε μορφή συμμόρφωσης με τα «υποτιθέμενα» θέλω της ομάδας.

Και για να δέσει το γλυκό μας, συμπληρώνουμε με ένα κουταλάκι σούπας ακατέργαστο φόβο.

Κάπου είχα διαβάσει πως ο άνθρωπος ως μονάδα μπορεί να έχει εξαιρετικά απρόβλεπτες δράσεις και αντιδράσεις σε διαφορετικές καταστάσεις. Με την εισαγωγή του σε μια ομάδα ο παράγοντας «απρόβλεπτο» όχι μόνο εξαλείφεται αλλά αντιθέτως η συμπεριφορά του μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια.

Το ζήτημα είναι πως κάποιες εξαρχής παράλογες θεωρίες, αυτομάτως θεωρούνται λογικές αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως πως αυτό πιστεύουν οι περισσότεροι στην ομάδα.

Αν χαθείς στο δρόμο για την παραλία. Ακολουθείς τους πολλούς που φοράνε μαγιό. Λογικό ακούγεται. Αλλά αν στην πραγματικότητα και οι υπόλοιποι έχουν χαθεί; Βέβαια αυτό δεν το ξέρεις γιατί φοβάσαι να ρωτήσεις..

Και κάπου εκεί μπαίνει ο ταβερνιάρης, ο διαμορφωτής της κοινής γνώμης, που σου λέει πως όλοι ξέρουν τον σωστό δρόμο για την παραλία και ότι είναι αυτός που περνάει μέσα από την ταβέρνα του.

Και τελικά πνίγεσαι στην θάλασσα, αφού πρώτα έχεις φάει του σκασμού.

Κάπως έτσι δέχεσαι τις κάμερες 24/7 πάνω από το κεφάλι σου, τα φακελώματα, τις υποκλοπές, τους ελέγχους στα αεροδρόμια, την αστυνομοκρατία, τους πολέμους κατά της τρομοκρατίας αφού σκέφτεσαι, είναι για το κοινό καλό. Εξάλλου το λέει και η κοινή γνώμη.

Είναι πολύ εύκολο, κι ας διαφωνείς κάθετα, στην τελική να δεχτείς πράγματα να πάρουν μορφή, αν πειστείς πως οι πολλοί αυτό θέλουν. Τι πιο δημοκρατικό από αυτό;

Λάθος. Είναι μια μορφή φασισμού γιατί αν ρώταγες τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά θα έβγαζες το συμπέρασμα πως πρόκειται για μία ακόμα πλάνη, αφου όσοι οι ερωτώμενοι, τόσες και οι διαφορετικές απόψεις.

Η λεγόμενη κοινή γνώμη μοιάζει σαν ένα φάντασμα που έχει άποψη για όλα. Κατά συνέπεια η γνώμη της είναι πάντα η σωστή αλλά αν το σκεφτείς καλά, εξυπηρετεί -εντελώς τυχαία- συμφέροντα και η άποψή της, για κάποιον λόγο, η συντηρητικότερη των απόψεων.

Το πιο πρόστυχο όμως βρίσκεται στην φράση, η διαμόρφωση της κοινής γνώμης, αφού μας το λένε πλέον στα ίσια πως οποιαδήποτε άποψη κι αν έχουμε δεν παίζει κανέναν σημαντικό ρόλο. Θα διαμορφωθεί βάση των πολλών. Έτσι όπως οι υπόλοιποι διαμόρφωσαν την γνώμη τους, έτσι θα αλλάξουμε και εμείς την δικιά μας.

b11021806155247919972